sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Ikävää kerrottavaa majavien kohtalosta

Loppiaisen aikoihin saimme havaita, että on sitä metsästäjissäkin niitä "kettutyttöjä", ikävää todeta näin, mutta asialle kun ei mahda enää mitään.

Kuten aiemmin blogissa kerroimme, majavat saapuivat Tuomarniemen metsästysseuran maille syksyllä. Vielä Itsenäisyyspäivän viikonloppuna majavat olivat täydessä työntouhussa, kuten kuvista voi todeta (nämä työt majavat tekivät yhdessä yössä)

Majavat rakensivat talveksi ruokalauttoja pesän läheisyyteen, tarveaineita puron pohjaan padon korjauksiin, kaikkea talven varalle.


Iloitsimme, että keväällä seurallamme tulee olemaan hienot jahtipaikat, kun majavat alkavat taas liikkua. Katselimme Visan kanssa videoita majavista, kuten Kevät majavajoella ja Svensk Bäverjakt ja suunnittelimme jo kevään jahtia.


Sitten se ikävämpi osuus. Itsenäisyyspäivän jälkeen kuulimme, miten seuran ulkopuoliset henkilöt olivat  muina miehinä lähtenee majavajahtiin ilman minkäänlaista metsästysseuramme lupaa tai maanomistajan lupaa. Näin siis Outokummun riistanhoitoyhdistyksen alueella Pohjois-Karjalassa…

Saalista ei kuulemma tullut, totesi toinen herroista, ja oli selvästi nyreissään, kun muistutimme metsästysoikeuksista ja Suomen metsästystä koskevasta lainsäädännöstä…

Suurin yllätys tulikin sitten Joulun ja Uuden vuoden välipäivinä, kun seuramme jäsen soitti ja kertoi, että vesi on purossa suorastaan romahtanut.

Kun pääsimme Visan kanssa Espoosta paikanpäälle, ja menimme padolle katsomaan, oli jo pelätty ja arvattu tapahtunut. Pato oli rikottu toiselta laidalta, ja vesi hävinnyt purosta.

Sitten se kettutyttö-vertauksen osuus (tääsä tapauksessa todennäköisesti "kettupoika": Mahtoiko padon rikkoja ajatella lainkaan miten majavien käy, ja miten ne kärsivät, kun pesäpaikka näin tuhotaan keskellä talvea (veden lasku tekee pesässä asumisesta mahdotonta), ja majavien koko talven ruokavaranto siinä samalla tuhottiin?

Rikottu pato
Majavat viettävät pesässä tammi-helmikuun, pesään ja puron pohjaan varastoitua ravintoa hyödyntäen, ja eivät käy juuri ulkona johtuen kovista pakkasista. Nyt paikallinen "kettutyttö" aiheutti majaville pahimmillaan hitaan tuskallisen jäätymiskuoleman, koko majavapesue kerralla.

Tästä syystä majavapadon purkaminen on sallittua 15.6-15.10 välisenä aikana, jolloin majava ehtii siirtymään muualle ja rakentamaan kaiken valmiiksi ennen tavlen tuloa.

Surullista. Toivottavasti majavilla oli varapesä yläjuoksulla. Kannatamme metsästyksellistä majavakannan säätelyä, mutta tuomittavaa on edellä kuvattu toiminta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti